Kloti pačiam ar samdyti meistrą? Pateikiame klojimo instrukcijas.

1. Bendri nurodymai

Svarbūs aspektai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį klojant klijuojamą „Vivafloors“ grindų dangą

Tikrinamas pagrindas: visuomet reikia patikrinti, ar pagrindas, ant kurio bus klojama danga, ilgą laiką yra sausas, nesutrūkinėjęs, švarus, atsparus spaudimui ir tempimui, ar jis yra lygus (patikra pagal DIN 18365 reikalavimus).

Medinės grindys: pasirūpinkite, kad iš lentų nekyšotų vinių galvutės. Prikalkite neprikaltas lentas. Plokštumas ir sandūras reikia išlyginti. Užpildykite atviras siūles. Betoninės grindys: kuo labiau išlyginkite paviršių. Išlyginę pagrindą, dulkių siurbliu arba šluota pašalinkite nuo jo nešvarumus ir dulkes. Plytelėmis išklotos grindys: užpildykite siūles tarp plytelių, kad visas paviršius būtų lygus. Po to padenkite visą pagrindą papildomu išlyginamuoju sluoksniu, palikite jį išdžiūti, tada paviršių nupoliruokite ir atsargiai nuvalykite dulkes.

Minkštas grindų dangas – vinilinę, kiliminę, linoleumą arba kamštinę – reikia pašalinti kartu su klijų likučiais.

Laikymas: pasirūpinkite, kad grindų danga visada būtų laikoma ant lygaus paviršiaus. Jei vinilinė danga laikoma ne ant lygaus paviršiaus, tai gali sukelti problemų ją klojant.

Prieš išvežant iš gamyklos grindų danga kruopščiai tikrinama, siekiant garantuoti aukštą kokybės standartą. Vis dėlto mes negalime 100 % garantuoti, kad danga bus be trūkumų. Todėl garantiniai įsipareigojimai negalioja dangos trūkumams, nustatytiems jau po to, kai danga buvo paklota. Grindų dangos kokybę turėtumėte patikrinti prieš ją klodami.

Dangos klojimo planas

Grindų danga turi aklimatizuotis. Siekiant, kad vinilinė danga pakankamai aklimatizuotųsi, dangos lentos arba plytelės turi būti laikomos ne trumpiau nei 48 valandas patalpoje, kurioje bus klojamos, sukrautos nedidelėmis krūvelėmis (išpakuotos), kad galėtų prisitaikyti prie patalpos ir joje esančios oro temperatūros. Ideali oro temperatūra klojant dangą yra maždaug 18 °C. Esant šioms sąlygoms, vinilinę dangą klosite greičiau.

Pirmiausia ištempkite pagal naudojamas dangos lentas arba plyteles parinktą matavimo siūlą, kad optimaliai paskirstytumėte dangos elementus esamame plote – taip sumažinsite nuostolius, susidarančius pjaustant dangą. Klojant mūsų vinilines dangas siūlome naudoti vienkomponenčius vinilinės dangos klijus (skaitykite garantijos taisykles).

Dangos klojimo sąlygos:

  • Aplinkos temperatūra ne žemesnė nei 18 °C
  • Pagrindo temperatūra ne žemesnė nei 16 °C
  • Santykinė oro drėgmė ne didesnė nei 70 %

Ne tik aplinkos temperatūra turi būti ne žemesnė nei 18 °C, ši sąlyga galioja ir grindims bei gruntui ir kitiems produktams. Matuodami pagrindo drėgmę patikrinkite, ar pagrindo storis visur yra vienodas. Jei storis kurioje nors vietoje yra didesnis, toje vietoje pagrindas turi džiūti ilgiau.

Pagrindo drėgmė:

Visų tipų pagrindai, išskyrus mastikos asfalto, pasižymi didžiausiu leistinu drėgmės procentu skaičiuojant pagal masę. Kalbant apie pagrindą, šią sąlygą būtina užtikrinti bet kuriuo atveju. Tai neturi įtakos vinilinėms „Vivafloors“ grindų dangoms, tačiau lemia po šia danga esančio lieto pagrindo ilgaamžiškumą. Prieš klojant vinilinę dangą visada būtina išmatuoti pagrindo drėgmę ir nustatyti drėgmės procentą pagal pagrindo tipą.

Jei dvejojate, pasitarkite su specialistais. Patikima priemonė nustatant pagrindo drėgmę yra drėgmės matuoklis. Matavimo rezultatus reikia raštiškai pateikti užsakovui. Atkreipkite dėmesį: jei grindyse įrengta grindų šildymo sistema, matuojant pagrindo drėgmę negalima gręžti skylių (pvz., skylės gręžiamos naudojant drėgmės matuoklį). Gręždami skyles galite pažeisti grindyse esančią šildymo sistemą. Įrengiant grindų šildymo sistemą visada turi būti pateikiami nurodymai dėl sistemos naudojimo arba vadinamasis „Pradinio šildymo protokolas“. Jei šie dokumentai pateikiami, pagrindo drėgmės matuoti nereikia.

Leistinos drėgmės reikšmės pagrindui, ant kurio klojamos polimerinės (vinilinės) įmonės „Vivafloors“ dangos. Išmatavus drėgmės matuokliu, reikšmės yra tokios:

  • Smėlis / cementas < 1,8 %
  • Anhidritas 0,3 %
  • Magnezitas < 0,3 %
  • Šaltas bitumas < 2 %

Betono džiūvimo trukmė

Betono pagrindas turi džiūti pakankamai ilgai. Kiekvienam betono sluoksnio storio centimetrui, jei visas betono sluoksnis siekia iki 4 cm storio, išdžiūti reikės po savaitę. Jei betono sluoksnio storis yra didesnis nei 4 cm, džiūvimo trukmė ilgėja dvigubai. Jei betono sluoksnio storis yra 6 cm, džiūvimo trukmė skaičiuojama taip: ne mažiau kaip (4×1) + (2×2) = 8 savaitės. Jei storis daugiau nei 6 cm, kiekvienam papildomam storio centimetrui pridėkite dar 4 savaites džiūvimo.

2. WPC (kompozitinės medienos ir polimero medžiagos) grindų danga su Click sistema (hibridinė danga)

Tikrinamas pagrindas: visada reikia patikrinti, ar pagrindas, ant kurio bus klojama danga, ilgą laiką yra sausas, nesutrūkinėjęs, švarus, atsparus spaudimui ir tempimui, ar jis yra lygus (patikra pagal DIN 18365 reikalavimus).

Laikymas: pasirūpinkite, kad grindų danga visada būtų laikoma ant lygaus paviršiaus. Jei vinilinė danga laikoma ne ant lygaus paviršiaus, tai gali sukelti problemų ją klojant.

Klojamos grindų dangos patikra: ant grindų klojama danga prieš išvežant iš gamyklos kruopščiai tikrinama, siekiant garantuoti aukštą kokybės standartą. Vis dėlto mes negalime 100 % garantuoti, kad danga bus be trūkumų. Todėl grindų dangos kokybę turėtumėte patikrinti prieš ją klodami.

Grindų danga turi aklimatizuotis. Dangos lentos arba plytelės turi būti laikomos ne trumpiau nei 48 valandas patalpoje, kurioje bus klojamos, sukrautos nedidelėmis krūvelėmis (išpakuotos), kad galėtų prisitaikyti prie patalpos ir joje esančios oro temperatūros. Ideali oro temperatūra klojant dangą yra maždaug 18 °C.

  1. Pirmiausia reikia apsispręsti, kaip klosite dangą. Vinilinės dangos lentelės visada klojamos išilgai kambario. Norėdami išvengti situacijos, kai prie sienų ar durų tenka kloti siauras arba trumpas lentas, turite kruopščiai planuoti, kaip lentas klosite. Žinodami kambario plotį, galite suskaičiuoti, kiek pilnų lentų eilių reikės pakloti, ir kiek lentų teks nupjauti.
  2. Darbus pradėkite klodami pilną eilę kairiajame kambario kampe, lentos pusė su liežuvėliu turi būti atsukta į sieną. Pirmą lentų eilę klokite išilgai kreida nubrėžtos linijos ir palikite danga neuždengtą atstumą iki sienos, lygų maždaug 6,5 mm. Prie sienos esantį liežuvėlį galite pašalinti, įpjaudami lentą iš blogosios pusės ir jį nulauždami.
  3. Lentas lengvai galima kloti be klijų. Vienos lentos liežuvėlį tereikia įsprausti į kitos lentos griovelį.
  4. Pirmąją lentų eilę klokite taip: padėkite lentą ant pagrindo, liežuvėlį atsukę į sieną. Sulyginkite antrąją lentą su pirmąja ir spustelkite, lenkdami tiesiai žemyn, taip sujungsite abi lentas. Sujunkite siaurąsias lentų kraštines, kol suformuosite visą eilę išilgai sienos. Paskutinę eilės lentą nupjaukite pagal tai, kiek jos reikia. Jei sienos nesudaro stataus kampo, pirmoji lentų eilė gali būti klojama ne iki pat sienos. Tokiu atveju reikia paskutinę lentą nupjauti tiksliai stačiu kampu ir pakloti ją šiek tiek atitraukus nuo sienos. Būtina, kad klojant kitą lentų eilę, jos galų sujungimai bent 300 mm ilgiu nesutaptų su ankstesnės eilės lentų galais. Taip lentų sujungimas bus tvirtas.
  5. Po to, kai paklosite pirmąją lentų eilę, pirmąją antrosios eilės lentą padėkite taip, kad išorinė jos briauna būtų lygiagreti pirmosios eilės išorinei briaunai. Lentos sujungiamos užfiksuojant antrosios eilės lentos liežuvėlį pirmosios eilės lentos griovelyje. Antrosios eilės ilgąją lentos pusę reikia laikyti 45 laipsnių kampu, įstačius į griovelį ir tada spustelti žemyn.
  6. Po to antra antrosios eilės lenta trumpąją kraštine jungiama su pirma antrosios eilės lenta. Tada ilgąją antros lentos pusę reikia pakelti 45 laipsnių kampu ir užfiksuoti pirmosios lentelės griovelyje. Tokia veiksmų seka kartojama su visomis lentomis visose eilėse.
  7. WPC (kompozitinės medienos ir polimero medžiagos) grindų lentas galima kloti ir naudojant skyriklį arba specialią kaladėlę bei guminį plaktuką. Tokie įrankiai yra labai praktiški, kai lentas reikia kloti sudėtingai pasiekiamose vietose – paskutinėje eilėje arba aplink durų staktą. Skyriklį ir guminį plaktuką naudokite tada, kai reikia sujungti paskutinės eilės lentas. Visada naudokite skyriklį ir ties nupjautomis lentų vietomis. Jei pritraukimo įrankis dedamas tiesiai ant liežuvėlio ar griovelio, gali juos pažeisti.

Grindų šildymo sistema

Kloti vinilinę dangą galima ir ant grindų, kuriose įrengta grindų šildymo karštu vandeniu sistema. Jei grindų šildymo sistemos kitokios, prašome kreiptis į grindų šildymo sistemos gamintojus patarimo. Grindų paviršiaus temperatūra negali viršyti 27 °C.

Galimi taisymai

Jei dėl kokių nors priežasčių lenta vis dėlto yra pažeista, paprasčiausiais sprendimas yra lentą atkabinti (atsargiai – nepažeiskite griovelio ir liežuvėlio) ir atkabintą lentą išimti. Pakeiskite pažeistą lentą nauja ir ją užfiksuokite senosios vietoje. Taip geriausia keisti lentas, kurios yra arti kambario sienų. Jei pažeistos lentos vis dėlto yra ne prie kraštų, jums reikės įstatyti naują lentą nenaudojant griovelių, esančių pagal ilgąją ir trumpąją kraštines.

  1. Peiliu išpjaukite vidurinę pažeistos lentos dalį. Palikite maždaug 30 mm pločio juosteles nuo nepažeistų lentų kraštų.
  2. Atsargiai išimkite išpjautą lentos dalį ir atsargiai įpjaukite visus keturis likusių lentos juostelių kampus. Pjaukite atsargiai, kad nepažeistumėte aplink esančių lentų liežuvėlių ir griovelių. Nuo ilgosios ir trumposios naujai dedamos lentos kraštinių liežuvėlio juosteles nupjaukite peiliu. Nupjaukite juostelę su grioveliu nuo siaurosios naujai dedamos lentos kraštinės.
  3. Priklijuokite dvipusę lipnią juostelę iki pusės prie šalia esančios lentos apatinės dalies lipnia puse į viršų (nepriklijuokite prie pagrindo). Lipnią juostelę reikia priklijuoti taip, kad prie kitos jos pusės būtų galima pridėti naują lentą.
  4. Naują lentą reikia tvirtinti taip: ilgosios kraštinės griovelį reikia užmauti ant greta esančios lentos ilgosios kraštinės liežuvėlio o likusias tris kraštines su nupjautais liežuvėliais ir grioveliais prispausti prie pagrindo. Prie greta esančių lentų apatinės dalies priklijuotos dvipusės lipnios juostos, ji išlaikys naujai įstatytą lentą jos vietoje. Norėdami dar labiau pritvirtinti naują lentą jos vietoje, kelis kartus perbraukite ją voleliu.